Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


UTAZÁS-LENGYELORSZÁG

Sokan csodálkoznak, mikor mondom a téli szünetet a Balti -tengernél, Gdanskban és környékén töltöttük.Mit van ott? Mit lehet csinálni?- ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kaptam.

 

Mikor megérkeztünk Gdanskba, már sötét volt, délután 5-6 óra körül.Már az esti fényekben is lehetett látni, hogy ez totálisan más hely, mint ami otthon van.

A Hanza város házai imádnivalóak. A lányom a szálláson maradt, a párommal ketten egy fél órára lementünk körbe nézni , kíváncsiak voltunk hová utaztunk  1000 km-t . Csodálkozva néztük a házakat, a macskaköves utcákat.

Másnap alig vártuk, hogy megint sétálhassunk.

A programokat mindig úgy állítom össze, hogy mivel gyerekkel megyünk, neki se legyen unalmas, hogy csak gyalogolunk meg nézelődünk.

Gdansk és környéke látnivalói:

A Hanza korszakból maradt házak, csodálatos díszítések, mindegyik máshogy néz ki, de mégis olyan egységeset alkotnak.

Sopot: a moló. Rengetegen voltak, többségében lengyel.Koripálya is volt, ezt már itthon kinéztem, vittük a korcsolyánkat is.Amíg én a lányommal róttam a köröket a jégen, a párom kisétált a moló végéig.Nagyon hangulatos volt az egész, a sétáló utcában van egy Hundertwasser-ház, kávézó van benne.

Hel-félsziget: erről szinte senki nem hallott. A háborúban volt jelentősége, Tengerpart Védelmének Múzeuma található itt.Éppen zárva volt, de hadi tevékenységgel kapcsolatos kiállítási tárgyak, raktárak tekinthetők meg.

Nyáron végig strandok vannak a parton,kempingekkel, apartmanokkal,  ez a legmelegebb homokos tengerparti rész.

A félsziget végén pedig Fókárium van, bemutatókkal.Illetve egy szuper étterem, ahol friss halételeket lehet kapni.Ezek szerencsére nyitva voltak, be tudtunk menni.

Gdynia: itt csak shoppingoltunk egy plázában.

Malbork: a világ legnagyobb lovagi vára itt található.Két és fél órát bolyongtunk benne, és még talán a felét sem láttuk.

Egy magyar szót, egy magyar autót nem láttunk az egész ott töltött egy hétben.Ez is érdekes volt, mert belorusz, orosz és litván turisták voltak, olyanok, amilyeneket meg mi nem látunk itthon.

Azért is megfelelő célpont Lengyelország, mert a mi pénztárcánknak éppen megfelelő.Nem érezzük kínosan magunkat, mint Németországban vagy Olaszországban, hogy a kevésbé drága dolgokat vesszük meg, az éttermeket meg különösen gondosan választjuk meg.Ez Svédországra még inkább jellemző volt, de ott is megtaláltuk a pénztárcabarát megoldást.

 

Én Lengyelországot valószínűleg azért szeretem ennyire, mert tinédzser koromban olvastam egy könyvet ( A hazudozó), ami a Balti-tengernél játszódott.Annyira jó kis könyv volt, hogy azóta vágyom ennyire ebbe az országba.Szerencsére már többször volt is alkalmam elutazni.